Sirkulærdagene

Sirkulærdagene ved HVL retter fokus mot en mer klimasmart og miljøvennlig hverdag. I den anledning arrangerte HVL Skape en sirkulærlunsj i Førde, og en inspirasjonslunsj i Sogndal (her i samarbeid med Sogn Næring).

Vi lever i dag i et forbrukersamfunn der vi kjøper og kaster som aldri før. Heldigvis finnes det mange løsninger på hvordan vi kan minske forbruket og avfallet vårt. Vi fikk servert flere i både Førde og Sogndal.

Buffet av overskuddsmat fra Smakemeir & Emilie og Ingvild fra Lappe. Foto: Frida Bekkestad

Ingvild og Emilie er både studenter og gründere, og vi var så heldige å få besøk av de både i Førde og Sogndal. Her fikk vi høre om hvordan man kan gjenbruke tekstiler, tekstilindustrien og hvordan den ser ut i verden i dag. I tillegg om deres spennende gründerreise og hvordan de oppdaget behovet for bedriften LAPPE; En plattform for klestilpassninger og reparasjoner gjennom et nettverk av hobby-syere. Plattformen deres er under utvikling, og vi gleder oss til å følge med videre på reisen! Vil du bli en del av deres nettverk av hobby-syere eller benytte deg av tilbudet? Kontakt de på: lappe.no og følg de på instagram her. De oppfordrer også alle som har en idé om å kaste seg ut i det, og ta kontakt med HVL Skape!

Videre i Sogndal…

Delte Jørn i SIMAS oppsiktsvekkende tall på hvor mye mat og klær vi kaster. Hele 450 000 tonn med mat nasjonalt! Vi tar virkelig til oss Jørn sin oppfordring om å ta vare på tingene våre og spise opp maten!

Spare og mat-entusiast Kornelia Minsaas støtter dette og ga også klar beskjed via video - det er ikke usexy å kjøpe brukt eller bruke restemat. Ikke bare har Kornelia spart masse penger ved å redusere forbruket men sparer også miljøet! Hun oppfordrer også; har du et engasjement for klima og miljø? Gjør det til noe artig! Vi utgjør alle en forskjell.

Lunsjen i Sogndal besto av en nydelig buffet laget av overskuddsmat fra SmakeMeir som holder til på Vitemeir på Kaupanger. Der jobber de nemlig mot null matsvinn. Vi ble virkelig inspirerte til hvor mye god, fargerik og spennende mat man faktisk kan lage av mat som egentlig kunne gått i søpla. Takk Lise og teamet!

Lise fra SmakeMeir. Foto: Frida Bekkestad

Tilbake til Førde…

Her var det full fres på fiksefest, for klær og elektroniske «dupeditter». Engasjementet for sying av klede var god og det var en del studenter som kom for å lære seg å sy, samt fikse øydelagte klær. (Husflidslaget stilte som skreddere og Restarters Norway som Tech-reparatører). Restarters opererer med samme prinsipp i gjenbruk og reparering, i stedet for bruk-og-kast kulturen som rammer vesten i dag. De ønsker å etablere enn kultur for å utdanne populasjonen til en grad der de kan reparere elektronikk selv og tenke mer over sitt forbruk, iht. avfall og naturressurser som går inn i produksjonen av elektronikk.

Det ble servert mat i samsvar med gjenbruk, der det ble laga smoothies av restefrukt og servert lapskaus. Nam nam!

I Førde snakket også husflidlaget om sin reise gjennom de siste 100 åra, med samme miljømål som LAPPE og underbyggde utfordringene i tekstilindustrien. Her var de også i god gang med å fikse ting:

Bilder: Sirkulærøkonomi og Husflidlaget

Vi håper alle som var tilstede i både Sogndal og Førde ble inspirerte til å ta grønt ansvar, og kanskje nye ideér spirer og gror!

Skrevet av Frida Bekkestad og Sverre Kvist

Forrige
Forrige

Gode tips på pitchekurs

Neste
Neste

Fjellpitch 2024